Symbool van de liefde

Vandaag is het Valentijnsdag. We vieren de liefde massaal op deze 14 Februari.Winkels en supermarkten maken hier slim gebruik van, want als je van iemand houd geef je iets is de gedachte. En dat iets wordt gepresenteerd als een bos rode rozen of chocola in hartvorm. Want het symbool van de liefde is een hart geworden, maar waar komt dit eigenlijk vandaan?

Er wordt gezegd dat de zaadjes van de plant Silphium er iets mee te maken hebben. De zaadjes lijken namelijk, je raad het al, op hartjes. Deze werden gebruikt als anticonceptie. Zo werd er geloofd dat als je dit kruid oraal innam, er geen bevruchting kon plaatsvinden. De werking van de zaadjes werd zelfs op de munt afgebeeld als een zittende vrouw met de Silphium plant aan haar voeten. Met haar ene hand de plant aanrakend en haar andere hand op haar buik. Dit kruid zou niet alleen een anti conceptische werking, maar ook een aborterende werking.

 

Daarnaast wordt er gespeculeerd dat het hart zijn betekenis aan de vrouwelijke vormen te wijden heeft. In elk geval zijn beide betekenissen achter het hart symbool niet bepaald een uiting van liefde, maar van eigenbelang en lust.Als het hartsymbool al geen verkeerde oorsprong heeft, dan doet de feestdag zelf er een schepje bovenop. Valentijnsdag is eigenlijk een verering van een heilige. 14 Februari is uitgeroepen tot de dag van de heilige Valentijn. Een feestdag en vermoedelijke sterfdag van Valentinus van Rome (of Terni)

Degene die we zouden moeten vereren is Jezus.
Hij is gestorven aan het kruis, zodat wij eeuwig leven mogen ontvangen en niet verloren hoeven te gaan. Lijkt het kruis niet meer op het symbool van de liefde? 
Want als je van iemand houd geef je iets. Jezus gaf zijn leven voor jou. Heb jij dit al aanvaard? Ben jij al gered?


''Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, 

opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.'' 

Johannes 3:16 HSV






Reacties

Populaire posts